Secretele dietei cretane

Pe langa faptul ca te ajuta sa slabesti, dieta cretana este o dieta sanatoasa, recomandata pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Dieta cretana este bazata pe o alimentatie bogata in fructe si legume dar si in cereale. Este o dieta saraca in grasimi animale, lipidele fiind furnizate de uleiul de masline. Ca produse lactate se consuma in special branza alba de capra.

Creatorii acestei diete s-au bazat pe o constatare cat se poate de simpla: locuitorii de pe insula Creta sunt mult mai sanatosi decat restul, nu sunt atat de afectati de accidentele vasculare cerebrale. Aceasta sanatate de fier se datoreaza in special alimentatiei. Majoritatea felurilor de mancare ale cretanilor sunt bogate in ulei de masline, sunt compuse din legume si fructe proaspete, cereale si peste.

Care sunt alimentele pe care trebuie sa le favorizezi in cadrul dietei cretane?

Legumele si leguminoasele – fasole verde, fasole uscata, linte, mazare. Toata lumea stie ca legumele sunt excelente pentru sanatatea noastra si ca trebuie sa le consumam in mod regulat. Leguminoasele au o multime de avantaje: au un continut scazut de materii grase, nu contin colesterol, sunt o sursa excelenta de energie pentru organism. In plus, sunt bogate in fibre alimentare ceea ce va conferi rapid senzatia de satietate. Drept urmare, nu vei mai face excese alimentare.

Pestele este un ingredient nelipsit din alimentatia mediteraneana. Pestele este bogat in Omega 3, acizi grasi excelenti pentru sanatatea noastra care contribuie la buna functionare a sistemului nostru cardiovascular. Pestele este bogat si in fier si in proteine. Poti alterna consumul de peste gras si slab. De exemplu, in cursul unei saptamani, consuma de doua ori peste gras si o data – de doua ori peste slab.

Fructe proaspete sau uscate. Fructele ar trebuie consumate proaspete in special deoarece contin mai multe vitamine. Dieta cretana recomanda consumul a doua-trei fructe uscate pe zi si trei fructe proaspete pe zi.

Uleiul de masline reprezinta un ingredient de baza in cadrul dietei cretane, folosit pentru asezonarea diferitelor tipuri de preparate.

Care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti?

Chiar daca aceasta dieta te lasa sa iti alegi alimentele, exista o serie de alimente pe care ar trebui sa le eviti. Redu consumul de carne rosie, de unt, zahar sau margarina.

Avantajele dietei cretane

Pe langa faptul ca te ajuta sa slabesti, dieta cretana iti permite sa ai grija de organismul tau. Dieta cretana previne o multime de boli: Parkinson, Alzheimer, reduce riscurile de mortalitate provocate de o boala cardiovasculara.

Dieta cretana nu prezinta niciun dezavantaj fiind recomandata in special persoanelor a caror nivel de colesterol este ridicat.

Be Sociable, Share!