Dieta volumetrica
Mananci mai mult…si slabesti? Este posibil! Acesta este principiul dietei volumetrice. Dar atentie: asta nu inseamna ca mananci orice si oricat! Bazele acestei diete? Densitatea energetica, adica cantitatea de energie conferita de hrana consumata. O unitate de masura care permite reperarea alimentelor care confera senzatia de sanatate fara sa ne ingrase.
Ce este densitatea energetica?
Nu toate alimentele afiseaza aceeasi valoare energetica. In functie de compozitia acestora (continutul de apa, de fibre, de proteine, de lipide, de glucide). 100g de dovlecei nu vor avea acelasi impact asupra siluetei ca 100g de iaurt.
Densitatea energetica este secretul pierderii in greutate. Cand alegi alimente cu o densitate energetica scazuta sau medie, iti poti permite sa le consumi intr-o mai mare cantitate. De altfel, acest tip de alimente sunt adesea bogate in apa si in fibre deci umplu rapid stomacul.
Cum poti alege aceste alimente?
Dupa cum spuneam, alimentele cu o densitate energetica scazuta sunt bogate in apa si in fibre, sarace in glucide si in lipide. Din aceasta categorie minunata fac parte legumele si fructele proaspete, apa si bauturile fara zahar.
Alimentele cu o densitate energetica medie sunt cele bogate in glucide lente si in fibre (produsele cerealiere integrale, legumele uscate) si cele bogate in proteine dar sarace in lipide (oua, carne de pasare, peste, carne slaba).
Alimentele cu o densitate energetica mare sunt bogate in grasimi sau in zaharuri, uneori in amandoua. In majoritatea din cazuri, sunt produse naturale, netransformate. Printre acestea regasim produsele de patiserie, semi-preparatele, snack-urile.
Cele trei faze ale dietei volumetrice
Faza 1, intensiva. Durata: 3 saptamani
In aceasta prima faza te vei limita la alimentele cu o densitate energetica scazuta, fara restrictii in ceea ce priveste cantitatile. Bea cat mai multe lichide, de-a lungul intregii zile.
Iata o zi tip:
Micul – dejun: o bautura calda, branza alba, fructe, sunca, iaurt;
Pranz si cina: ciorba fara cartofi sau cruditati, carne sau peste slab, legume si fructe.
Faza 2, tranzitorie. Durata: doua saptamani
In aceasta faza mentii cele doua 2-3 mese pe zi, compuse exclusiv din alimente cu o densitate energetica scazuta. Introduci progresiv alimente cu o densitate energetica medie, feculenti in special.
Iata o zi tip:
Micul-dejun: o bautura calda, branza alba, fructe, sunca, iaurt;
Pranz: un aperitiv format din cruditati fara sos, carne sau peste, legume, feculenti, fructe sau lacatate slabe;
Cina: ciorba fara cartofi sau cruditati, carne sau peste slab, legume si fructe.
Faza 3, stabilizanta.
Continua sa privilegiezi alimentele cu o densitate energetica scazuta. In cadrul unei mese din cele trei vei consuma doar alimente cu o densitate energetica scazuta. In cadrul celorlalte doua vei amesteca alimentele cu o densitate energetica scazuta si medie. Evita patiseriile, mezelurile, grasimile.
Iata o zi tip:
Micul-dejun: o bautura calda, branza alba, fructe, sunca, iaurt, cereale
Pranz: un aperitiv format din cruditati fara sos, carne sau peste, legume, feculenti, fructe sau lacatate slabe;
Cina: ciorba fara cartofi sau cruditati, carne sau peste slab, legume si fructe.