Dieta Shelton

Dieta Shelton este o dieta in mare voga in anii ʹ50 deoarece face parte din dietele disociate, extrem de cautate. Teoria conform careia nu trebuie sa amesteci anumite alimente intre ele isi are originea in anii ʹ20 cand un american, doctorul Hay, preconiza diferentierea alimentelor acide de cele alcaline. De atunci, unele diete, precum cea a lui Herbert Shelton despre care vom vorbi in cele ce urmeaza, au stabilit o clasificare destul de sofisticata a alimentelor.

Legea combinarii alimentelor conform domnului Shelton

In momentul in care Herbert Shelton, care nu era medic, a inventat aceasta dieta, a stabilit o serie de reguli in ceea ce priveste combinatiile alimentare, ajungand pana la unele interdictii si un clasament al alimentelor pe grupe, acestea putandu-se asocia. La baza, aceasta dieta este mai degraba un stil de viata sanatos, care printre altele, confera beneficiul pierderii in greutate.

Dieta Shelton este bazata pe unele combinatii alimentare dintre care unele sunt chiar interzise in cadrul aceleiasi mese: acizi si amidon, acizi si proteine, zaharuri si proteine, zaharuri si amidon, grasimi si proteine. Pentru o alimentatie cat mai echilibrata, trebuie sa respecti cele sapte reguli fundamentale in ceea ce priveste combinarea alimentelor. Iata-le.

Regula numarul 1

Regula combinatiilor alimentare. Proteinele se combina cu legumele, niciodata cu feculentii. Feculentii se combina cu legumele, niciodata cu proteinele. Fructele se vor combina doar cu alte fructe. Respectand aceste reguli elementare, dieta Shelton asigura o mai buna digestie.

Regula numarul 2

Regula timpului. Dupa de o masa cu proteine, trebuie sa ai rabdare timp de patru ore inainte de a consuma fructe sau feculenti. Dupa o masa cu feculenti, trebuie sa ai rabdare patru ore inainte de a consuma proteine sau fructe. Dupa o masa cu fructe, trebuie sa ai rabdare 2 ore inainte de a consuma proteine, feculenti sau legume.

Regula numarul 3

Regula fructelor. Fructele neutre (fistic, banane) pot fi consumate cu fructe acidulate (portocale, ananas, lamaie, clementine, rodie, grapefruit) dar si cu fructele dulci (fructul pasiunii, papaya, guava). Fructele acidulate nu se vor combina cu cele dulci. Pepenele este un fruct ce nu trebuie combinat, lamaia este singurul fruct ce poate fi combinat cu proteinele.

Regula numarul 4

Regula sucurilor. Sucul de fructe proaspat poate fi combinat cu consumul de fructe. Sucurile de legume se pot combina cu proteinele, legumele si feculentii.

Regula numarul 5

Regula legumelor. Legumele pot fi combinate cu toate proteinele sau cu toti feculentii, fara restrictii.

Regula numarul 6

Regula laptelui. Laptele se va consuma singur, nu se va combina cu nici un alt aliment. Cel mai bine ar fi sa eviti pe cat posibil produsele lactate.

Regula numarul 7

Regula bauturilor. Trebuie sa consumi apa inca inainte ca senzatie de sete sa se manifeste. Cand este vorba de apa, o poti consuma fara moderatie.

Herbert Shelton te asigura ca, urmand aceste sapte reguli, alimentatia va fi in conformitate cu capacitatile biologice ale digestiei. Pierderea in greutate va fi una mai lenta, dar sanatoasa, fara vreun efect negativ asupra organismului.

Be Sociable, Share!