De ce sa urmezi dieta cretana

Reduce riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare, a cancerului, previne diabetul, favorizeaza tranzitul…regimul cretan confera o multime de beneficii. Cum sa profiti din plin de beneficiile acestei diete?

Secretele dietei cretane

De ce Creta prezinta un nivel de mortalitate atat de scazut?  De ce numarul deceselor cauzate de cancer sau de boli coronariere este cel mai scazut de pe planeta? Inca din anii 50, o multime de cercetatori au incercat sa dea raspunsul la aceste intrebari. Verdictul? Aceste lucruri se datoreaza regimului alimentar, cunoscut si sub numele de dieta mediteraneeana. De altfel, aceasta din urma este atat de sanatoasa si de savuroasa incat a fost inscrisa in anul 2010 in pe lista patrimoniului imaterial al umanitatii Unesco. Nenumaratele studii au demonstrat-o: dieta cretana este capabila sa reduca substantial riscurile de mortalitate. Aceasta dieta limiteaza in mod considerabil recidivele dupa o prima problema cardiaca. Dieta cretana reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2.

Consuma mai putina carne rosie

In mod traditional in Creta consumul de carne rosie este rezervat evenimentelor festive. Azi, produsele animaliere reprezinta doar 20% din regimul alimentar fata de 40% cat reprezinta produsele animaliere in lumea anglo-saxona. Locuitorii Cretei consuma carne rosie doar de cateva ori pe luna, carne de pui si oua de cateva ori pe saptamana. Pestele reprezinta ingredientul vedeta din cadrul dietei cretane.

Variaza modul de gatire

Bine inteles, cel mai bine ar fi sa nu consumi foarte des fripturi. Gateste la temperaturi scazute pentru a pastra calitatea nutritiva a alimentelor. Nu uita ca in cadrul dietei cretane cuvantul de ordine este diversitatea.

Abuzeaza de salatele asortate

Fructele si legumele sunt predominante in cadrul dietei cretane. Nu cred ca mai este cazul sa iti amintim nenumaratele beneficii ale acestora asupra bolilor cronice. Iata un fapt mai putin cunoscut: salatele asortate par sa aduca o multime de beneficii in ceea ce priveste sanatatea. Combinatiile moleculare obtinute in urma amestecarii legumelor, a usturoiului, a cepei si a uleiului de masline sunt excelente.

Gateste cu ulei de masline

Uleiul de masline este, fara indoiala, unul din marile secretele ale dietei cretane. Acizii grasi mononesaturati continuti de uleiul de masline contribuie la scaderea nivelului de colesterol rau in timp ce Vitamina E si plofenolii joaca un rol antioxidant asupra peretilor ateriali. Pentru a beneficia din plin de  polifenolii continuti de uleiul de masline, consuma 2-3 linguri pe zi. Pentru asezonare sau gatire trebuie sa alegi ulei de masline virgin obtinut prin prima presare la rece.

Be Sociable, Share!