O dieta exotica, dieta japoneza

Alimentatia din tara soarelui rasare este mult mai echilibrata decat in Occident. In Japonia, diferitele diete sunt sanatoase si naturale, elaborate pe baza de orez, de peste si legume. Printre cele mai celebre diete japoneze amintim dieta Okinawa, faimoasa datorita rezultatelor spectaculoase in ceea ce priveste pierderea in greutate dar si pentru exceptionala longevitate de care se bucura locuitorii acestui arhipelag pierdut in marea Filipinelor.

Dieta japoneza preconizeaza o alimentatie echilibrata pentru ca tu sa slabesti sanatos, repartizand in mod ideal caloriile, incluzand o mare cantitate de produse proaspete, o multime de alimente sanatoase si savuroase, bogate in fibre, vitamine si proteine. Iata, in linii mari, care sunt principiile dietei japoneze:

Alimentele proaspete ocupa un loc privilegiat in cadrul dietei japoneze. Meniurile sunt compuse in principal din orez, peste crud sau gatit la aburi, legume si soia, alge. Este vorba in special de legume de sezon, evitand, pe cat posibil, produsele preparate. Deserturile sunt limitate in profitul ceaiului verde.

Japonezii se hranesc in cantitati mici folosind farfurii de marime mica, extrem de colorate pentru a infrumuseta mesele si pentru a manca fara stres. Micul dejun ocupa un loc important in mesele japonezilor fiind in general compus din peste, orez, supe sau legume.

Zaharul si grasimile (untul in special) sunt excluse din bucataria japoneza si din alimentatia de zi cu zi. Uleiul este folosit cu moderatie pentru a asezona legumele. Japonezii nu consuma niciodata paine in exces. Activitatea fizica precum plimbarea sau ciclismul ocupa un loc esential.

Okinawa, o insula tropicala regina in materie de nutritie

Aceasta regiune depaseste orice alta din Japonia deoarece aici putem regasi nu numai cea mai mare concentratie de centenari de pe planeta ci si cele mai multe persoane care afiseaza o silueta armonioasa. Alimentatia locuitorilor de pe aceasta insula tropicala este  bazata pe produse cu principii protectoare si pe respectul densitatii calorice. Pe scurt, cu cat densitatea unui aliment este mai scazuta, cu atat il putem consuma mai des!

Principalele caracteristici ale regimului japonez

  • Japonezii consuma in special orez, peste crud, peste gatit la aburi, alge, legume si soia;
  • Ceaiul verde este extrem de consumat in Japonia datorita continutului bogat de antioxidanti;
  • Japonezii nu prea consuma desert. Prefera in locul dulciurilor ceaiul verde;
  • Japonezii consuma o mare varietate de alimente, pana la 30 de alimente diferite pe zi;
  • Micul dejun traditional japonez este similar pranzului – peste, orez, supa miso si legume;
  • Consuma alimente si fructe de sezon, nu prea consuma produse preparate;
  • Nu gatesc cu unt. Uleiul este folosit in cantitati mici pentru legume;
  • Nu mananca paine;
Be Sociable, Share!