Dieta Low Carb
Dieta Low Carb a devenit o dieta extrem de populara in Statele Unite. Cel putin asta spun statisticile anului 2004 cand numai putin de 26 de milioane de locuitori au urmat aceasta dieta. Dupa 2004, dieta Low Carb ajunge si in Europa unde cucereste alte milioane de adepti. Dar ce este aceasta celebra dieta Low Carb? Aceasta provine din dieta Atkins a anilor 70, dar o dieta Atkins revizitata.
Low Carb reprezinta abrevierea de la „low carbohydrates” care inseamna saraca in hidrati de carbon, mai cunoscuti sub numele de glucide. Ceea ce inseamna reducerea la cea mai simpla expresie a glucidelor, feculentilor, dulciurilor sau fructelor. Bazata pe un aport in proteine, dieta Low Carb a suscitat interesul unui numar mare de doamne si domnisoare.
Care sunt principiile dietei Low Carb?
Principiul dietei Low Carb este extrem de atragator: mananci cand iti este foame, tot ceea ce vrei. In cadrul acestei diete, sunt autorizate toate sursele de proteine, fara restrictie insa trebuie sa fii extrem de atenta la numarul de calorii si la grasimi. Dieta Low Carb consta in reducerea consumului de glucide. Acestia sunt considerati principalii responsabili de luarea in greutate.
Obiectivul dietei Low Carb este reducere zaharurilor rapide si lente dar si a produselor dulci, feculentilor precum painea, orezul sau pastele. Dieta Low Carb permite consumul de proteine si de lipide.
Dieta Low-Carb presupune reducerea carbohidratilor din meniul zilnic precum si cresterea aportului de proteine si grasimi. Datorita reduceriii carbohidratilor, prin asta intelegandu-se eliminarea zaharului, amidonului si fructozei si nicidecum a fibrelor, fructelor si legumelor se va pierde in greutate.
Slabirea se va face treptat
Prima faza a regimului (care dureaza doua saptamani) consta in scaderea consumului de carbohidrati, astfel incat organismul sa fie obligat sa inceapa procesul de cetoza (in lipsa glucidelor, corpul trece la arderea grasimilor). Cetoza va provoca o scadere a apetitului, pentru ca este unul dintre mecanismele de protectie ale organismului. In aceasta perioada consumul de cereale, cartofi, dulciuri, pâine, fructe si legume este complet interzis.
In faza cu numarul doi se vor introduce in alimentatie fructele si legumele, dar in cantitati foarte mici. Aceasta etapa va tine pana in momentul in care ai ajuns la greutatea dorita. Ultima faza, insa cea mai importanta, tine toata viata. De acum incolo ai voie sa introduci zilnic cativa carbohidrati cu indice glicemic scazut.
Alimentele recomandate
Iata cateva idei de alimente recomandate in cadrul dietei Low-Carb: carne, oua, lactate, branzeturi de orice fel, uleiuri, fructe cu continut mic de zahar (lamaie, rubarba, mure, zmeura, coacaze negre si rosii, merisoare, avocado), fructe cu un continut scazut spre mediu de zahar (capsuni, papaya, mere, pepene rosu si galben, piersici, nectarine, afine, caise, grepfrut), spanac, salata, leurda, patrunjel, telina, ridichi, alge de mare, varza, ciuperci, castraveti, rosii, asparagus, broccoli, conopida, ardei verde si galben, ardei iuti verzi, dovlecei, ceapa si usturoi verde, praz, vinete, ceapa, dovleac, nuci, seminte si alune crude.