Dieta Flexitariana

Dieta flexitariana nu este o dieta destinata pierderii in kilograme ci mai degraba o dieta destinata reechilibrarii alimentatiei, diminuarii consumului de carne, din dorinta de a se apropia cat mai mult de regimul vegetarian. Termenul de flexitarian deriva din doua cuvinte – vegetarian si flexibil – flexi idicand flexibilitatea acestei diete si absenta constrangerilor. Ceea ce este extrem de incurajant.

Dieta flexitariana a luat nastere in anii 90 in Statele Unite, tara in care consumul de carne se afla la un mare nivel. Norma zilnica este de minim 250g de carne. Incetul cu incetul, dieta flexitariana a castigat o serie de adepti si in Canada si Europa. In 2013, in Franta, medicul nutritionist Frank Gigon a publicat cartea Metoda flexitariana, o dieta 100% sanatoasa.

Principiile dietei flexitariene

Principiul esential este reducerea aportului de proteine de origine animala, pe cele provenite din carne in special, insa fara a le elimina complet. In acelasi timp se elimina complet din alimentatie produsele industriale, prea grase, prea dulci si prea sarate. Se va consuma cat mai des cu putinta legume uscate, leguminoase, cereale, pentru a profita la maxim de beneficiile proteinelor vegetale. Legumele si fructele proaspete de sezon fac parte din meniul zilnic.

Se va consuma cat mai multa apa cu putinta si cat mai putin cu putinta alcool si bauturi carbogazoase si dulci.

Avantajele dietei flexitariene

Dieta flexitariana este de fapt o alimentatie echilibrata. Drept urmare, este excelenta pentru sanatate. Daca esti o persoana care nu poate renunta la carne, dieta flexitariana reprezinta cea mai buna modalitate de a diminua cantitatile fara niciun fel de frustrare deoarece carnea nu este complet interzisa ca si in cazul regimului vegetarian.

Daca inca nu ai obiceiul sa consumi zilnic legume si fructe, legume uscate si cereale integrale, atunci dieta flexitariana reprezinta metoda ideala de a face acest lucru.

Daca iti doresti sa slabesti cu ajutorul dieteti flexitariene, atunci vei pierde kilogramele in plus treptat, adoptand o multime de obiceiuri sanatoase, fara sa risti sa pui la loc kilogramele pierdute, fara efectull yo-yo.

Dezavantajele dietei flexitariene

Pentru persoanele care consuma esential produse industriale, care se hranesc cu produse gata preparate, principalul dezavantaj al dietei flexitariene reprezinta faptul ca vor fi nevoite sa gateasca.

Un plan de 5 saptamani de dieta contine mic dejun, pranz, cina si 2 gustari. Este o dieta 3-4-5 cu micul dejun in jur de 300 calorii, pranzul 400, respectiv cina 500 de calorii. Gustarile vor avea si ele circa 150 de calorii. Astfel, totalul caloriilor se va duce spre1.500 pe zi, numar care poate oscila in functie de nivelul de activitate, sex, inaltime si greutate. Desi consumul de carne este limitat, dieta contine aproximativ 50g de proteine zilnic.

Dieta Flexitariana te poate inspira sa introduci mese variate, fara carne in alimentatia ta, fara sa-ti schimbi drastic dieta ta obisnuita. Ca rezultat, te poti astepta la o scadere lenta in greutate, la ameliorarea starii de sanatate si chiar la o prelungire a vietii.

Be Sociable, Share!